ESPECIAL DE NADAL 4: LA HISTÒRIA DEL TIÓ



El Tió de Nadal és un dels elements de la Mitologia Catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya. Malgrat les múltiples variants locals, la tradició consisteix en un tronc al que se li han dibuixat uns ulls, unes celles, incorporant dues potes davanteres i un nas, és coronat amb la típica Barretina catalana i vestit amb una flassada perquè no prengui fred.
Es tracta d'una tradició amb segles d'història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d'hivern.


Doncs l’origen està en el fet que, antigament, la fusta de l’arbre era el punt de partida per a moltes coses necessàries i quotidianes per a l’home: els mobles, les eines, les bigues de les cases i les de les vies del tren, escales, estris de casa … Igualment, la fusta de l’arbre, cremant a la llar de foc, era la font per poder cuinar, per donar calor i caliu a les cases i per il·luminar.

Així dons, el tió de Nadal té l’origen en una mena de festa o celebració com a agraïment i reconeixement de la importància de l’arbre i la seva fusta a les llars.
D’aquesta manera, el dia 24 de desembre a la nit, després d’assistir a la Missa del Gall, la família cremava el tió, i aquest obsequiava als més petits amb dolços i llaminadures.
Hi ha una llegenda que explica que els seus poders li van ser atorgats la nit en què va néixer Jesús, quan uns pastors que es van trobar sense cap present per oferir a l'infant,  li van regalar tots els seus aliments i ells es van quedar sense res. Quan van parar per descansar, van seure damunt d'un tronc i del qual van sortir tota mena d'aliments.

 A diferència d'altres costums i personatges, procedents de cultures d'altres països, dels quals només en coneixem la forma més superficial (arbre de Nadal, Pare Noël, etc), el tió ha conservat tot un ritual tradicional. Fer cagar el tió és una cerimònia domèstica o de petita comunitat, que consisteix en el cant d'una o més cançons característiques per acabar finalment colpejant el tronc amb força.

1 comentari:

  1. No sabia algunes d'aquestes coses!!! Què interessant, m'encanta cagar el tió!

    Bon Nadal!

    Passa't ; )

    escapefromrealityanaid.blogspot.com.es

    ResponElimina