La relació entre " Els jocs de la fam" i "Teseu i el minotaure"

La idea original de la trilogia" Els jocs de la Fam", està basada, en part, en el mite de TESEU I EL MINOTAURE. 
 
 
TESEU I EL MINOTAURE
 
A conseqüència d'una guerra entre Creta i Atenes, els atenesos havien d'enviar 7 nois i 7  noies cada any a Creta, on eren devorats pel minotaure, un monstre que vivia en el laberint del palau de Knossos, a Creta.
 
Teseu era el príncep, fill del rei Egeu, el rei d'Atenes, i un dia li digué al seu pare:
 
- Pare, estimat, enguany m'embarcaré entre els joves destinats a ser devorats pel Minotaure, però no temis per mi: el mataré i deslliuraré la nostra pàtria d'aquest terrible tribut.
 
El seu pare, molt preocupat, li va dir que era molt perillós, que podia morir en l'intent, i ell s'entristiria molt, així que Teseu va proposar que si aconseguia matar el minotaure, canviaria les veles negres del vaixell (que es posaven en senyal de dol) per unes veles blanques, així que el seu pare, veient les naus de lluny, sabria si havia triomfat.
 
Així ho feren, i Teseu pujà al vaixell que duia tots els nois i noies a ser devorats pel minotaure. Quan arribaren a Creta, els anà a vistar Ariadna, la filla de Minos, el rei de Creta. En veure totes les víctimes, es va entristir molt, i el seu cor es va omplir de compassió i amor per Teseu. Per això, li donà un gran cabdell de fil, que Teseu podria utilitzar per assenyalar el camí d'entrada i sortida del laberint, on tothom es perdia per sempre. Teseu hi entra el primer de tots i mata al Minotaure.
 
 Després, s'emporta a Ariadna en el seu viatge de tornada a Atenes, però se l'oblida a l'illa de Naxos. Llavors, es descuida de canviar les veles del vaixell, i quan el seu pare veu de lluny les veles negres, ple de tristesa pensant que el seu fill és mort, es tira al mar Egeu, el mar que prengué el seu nom en honor seu.
_____________________________________________
 
  
Collins, que va escoltar la història quan tenia vuit anys, va quedar marcada per aquest mite. Citant  paraules de Collins, “a la seva manera Katniss és un Teseu futurista”.
Les novel·les de Collins també estan impregnades de la sensació de por que l'autora va experimentar quan el seu pare estava lluitant a la guerra de Vietnam.



 
 FONT DEL MITE "TESEU I EL MINOTAURE": adaptació feta per ONLY A LITTLE WORLD del llibre de Maria Àngels Anglada, Relats de mitologia. Els déus

2 comentaris: