Avui parlem de... L'ESTELADA !!

Avui us parlaré dels diferents tipus d'estelades i a quin tipus de gent identifiquen. Evidentment, totes les estelades defensen l'independència de Catalunya, però hi ha diferències entre elles.




L'origen de les estelades se situa a principis de segle, i el seu diseny s'inspira en la bandera de Cuba, doncs aquesta colònia espanyola havia aconseguit la independencia el 1902. El primer nom que va rebre l'estelada va ser "bandera de l'Estat català". L'estelada va ser hissada per primera vegada el 1918. El 1928 el govern català a l'exili (a Cuba) l'adopta com a bandera de la República Catalana.





ESTELADA BLAVA



Aquesta va ser la primera estelada que es va dissenyar, a principis de segle, i durant mig segle va ser l'unic diseny existent. Usada tradicionalment per independentistes de dretes.


                                      ESTELADA GROGA



 Va ser creada pel Front Nacional de Catalunya el 1968 i/o per Esquerra Catalana dels Treballadors. L'estel és roig perquè en el seu inici era utilitzada pels marxistes-leninistes. Usada tradicionalment per independentistes d'esquerres.


ESTELADA DELS PAÏSOS CATALANS


La primera estelada que es va disenyar per al conjunt dels Països Catalans. 


ESTELADA BLANCA

 

Modernament la primera estelada del PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional dels Països Catalans) 



                                 ESTELADA DEL PCI


Inicialment va ser creada pel PCE(i) (Partido Comunista de España Internacional) cap a l'any 1978. Actualment és la usada pel Partit Comunista Internacionalista (trosquistes).


 ESTELADA "IANQUI"


 

Aquesta estelada està inspirada en la bandera dels EEUU va ser proposada sense èxit a finals dels anys 60.


ESTELADA ANARQUISTA


L'estel de vuit puntes representa cada un dels territoris dels Països Catalans. Era usada als anys 70/80 per sectors anarquistes.


ESTELADA DE SOCORS CATALÀ 


Aquesta estelada va ser creada per el Grup d'Alliberament Català, que creà l'organització de solidaritat amb els patriotes catalans (empresonats, perseguits, exiliats, etc.) anomenada Socors Català, que també adoptà la mateixa estelada.


ALTRES


Fitxer:Estelada romboidal.svg 








FONT: VIQUIPÈDIA / WEBS.XADICA.CAT

1 comentari:

  1. Les primeres les coneixia,pero a partir de l'estelada blanca ja no m'en sabia cap
    Moolt interessant, segueix aixii :)

    Muaksss

    ResponElimina